Mikael Carlsson bekämpar råttor på en gård strax utanför Uppsala. Foto: Niclas Norén/SR.

Fler och fler råttor i länet

1:27 min

Antalet råttor i ökar i länet enligt Anticimex, som menar att de under året gjort fler utryckningar mot råttor än tidigare. Särskilt i Märsta upplever företagets tekniker att råttlarmen blivit fler.

Hittills i år har Anticimex gjort drygt 220 råttsanneringar i länet och räknar med minst 300 till innan årsskiftet. Vilket om förutspåelsen faller in kommer vara en markant ökning från fjolåret. Uppsala län är enligt Anticimex relativt förskonat från råttor, men skadedjurstekniker som Upplandsnytt pratat med menar att de har sett en ökad råttfrekvens i bland annat Märsta.

Gnagarna kan ställa till stora besvär, berättar Mikael Carlsson som bekämpar råttor på en gård strax utanför Uppsala.

– De kan föra med sig smittsamam sjukdomar och förstöra hus. Gnaga sönder elkablar så att det börjar brinna eller rör så att huset blir vattenskadat, säger Mikael Carlsson.

Hur sanerar du råttor i ett bostadshus?

– Jag försöker lista ur var de springer och sätta ut slagfällor och gift. Det kan vara ganska effektivt om du kommer på var du ska sätta fällorna. Så att råttorna måste springa över dem. Men det gäller att ha tid och tålamod, säger Mikael Carlsson.

Råttor kan ställa till stora problem för hus och fastighetsägare. De gnager igenom rör, väggar och ledningar och deras spillning kan innehålla en sorts salmonella. Råttorna lever ofta i avloppsrör och tar sig via sprickor ut i hus och på gator i jakt på mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista