Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult / P4 Uppland

Magstudie leds från Akademiska sjukhuset

Patienter som vårdas för akuta buksmärtor ska få bättre hjälp och informationen mellan patienter, anhöriga och läkare ska bli tydligare. Det är syftet med en ny internationell studie som forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ska ansvara för.

– Fokus blir patienter som söker vård på akutmottagningen för akut buksmärta och som därefter läggs in på kirurgisk vårdavdelning. I samarbete med forskare i Adelaide, Australien, kommer vi att studera omhändertagande, patienters delaktighet och information/dokumentation, säger Åsa Muntlin Athlin, forskningsansvarig sjuksköterska inom akutsjukvården på Akademiska sjukhuset.

– Bristande dokumentation och många olika personer inblandade i patientens vård leder till brist i kontinuiteten och många överrapporteringar, vilket i sig kan vara ett hot mot patientsäkerheten och vårdkvaliteten, framhåller Åsa Muntlin Athlin.

Studien finansieras med en miljon kronor från den statliga stiftelsen Forte och pågår i drygt fyra år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".