1 av 2
Gågatan i Uppsala. Foto: Erik Thyselius/SR
2 av 2
Lisa Sannervik är presstalesperson vid Uppsalapolisen. Foto: Martin Hult / P4 Uppland

Ingen gripen för nazistbråk

4:54 min

Nu växer kritiken mot polisens hanterande av händelserna i centrala Uppsala i lördags, när den nynazistiska organisationen Motståndsrörelsen delade ut flygblad och poserade med banderoller och flaggor. Slagsmål med meningsmotståndare uppstod, och polisen var på plats när en person misshandlades så svårt att han fick föras till sjukhus med ambulans - men trots det greps ingen för misshandeln.

En av dem som är kritiska till polisens agerande är Uppsalabon och författaren Ola Larsmo.

- Det här är en grupp som är känd för sin våldsamhet, och polisen borde varit fler på plats. Jag skulle vilja höra polisens egen förklaring till att man inte försökte gripa någon, säger han.

Lisa Sannervik, presstalesman på polisen i Uppsala län, bekräftar att polisen var på plats under slagsmålet.

- Man gick in och avstyrde den pågående misshandeln. Men för att polisen ska kunna gripa någon måste vi se vem som gör sig skyldig till brottet. Det var mycket folk på plats, säger hon.

Det har inkommit flera anmälningar om misshandel, olaga hot och ofredande efter händelsen.

- Vi har en hel del vittnesmål och dokumentation som vi tittar på nu. Det är ju inte uteslutet att vi kommer få fatt en gärningsman, säger Lisa Sannervik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista