Caroline Engvall, författare till boken "skuggbarn". Foto: Anton Dyrssen/SR

"Tjejerna söker upp sina egna förövare"

10 min

Nu i dagarna har boken "Skuggbarn" kommit ut - den handlar om sexhandeln med barn i Sverige. Författaren Caroline Engvall gästade studion. Ett av fallen som tas upp i boken är "Nora", en ung kvinna som gått igenom mycket svåra saker och blivit väldigt utsatt, bland annat av före detta länspolismästaren i Uppsala, Göran Lindberg.

I den här nya boken får vi möta flera unga som hamnat i sexhandeln av olika skäl, en förälder berättar hur hon har hanterat att hennes dotter sålt sex, man får möta polis och socialsekreterare - och det finns också fakta och tips på vad man kan göra.

- Efter att jag skrev "Fjorton år och till salu" var det flera tjejer, barn som har någon form av trauma i bakgrunden, som hörde av sig till mig och berättade att de använde sex som självskadebeteende. Man sökte upp sina egna förövare, gick till sina egna våldtäkter. Jag ville ta ett större grepp på sexhandeln med barn i Sverige. De här barnen syns inte, de berättar inte, och då är det lätt att säga att det här problemet inte finns. Jag hoppas att alla vuxna som möter barn ska läsa den här boken, säger hon.

Anni Forsgren, ordförande i Uppsala tjejjour, som ibland får ta emot samtal om barn och unga som säljer sex. Hon menar att det är viktigt att ta bort skam och skuld från den som är utsatt, och att prata mer om sexhandel och bredda begreppet.

- Om man inte får reda pengar utan kanske alkohol eller cigaretter så kanske man inte uppfattar det som sexköp, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista