1 av 2
Karl-Martin Svärd guidar under jorden. Foto: Julia Kauta Kouyate/SR
2 av 2
Så här kan det också se ut i ett bergrum. Foto: Julia Kauta Kouyate/SR

Bergrum till salu i Lurbo

"Man har byggt ett hus inuti bergrummet"
4:00 min

I Lurbo finns ett bergrum från Kalla kriget till salu. P4 morgon gick på en visning av det ovanliga hyresobjektet.

När ingen av de tidigare hyresgästerna Försvarsmakten och Carolina Rediviva valde att förlänga kontraktet bestämde man sig på Fortifikationsverket för att sälja bergrummet.

- Vi har inte något uppdrag egentligen att behålla ett bergrum som saknar hyresgäst, säger fastighetsstrategen Karl-Martin Svärd.

Rummet som byggdes under kalla krigets dagar är mellan fyra- och femtusen kvadratmeter stort och går som en hästsko genom berget.

- Tanken var att det skulle kunna stå emot stora smällar av bomber och atombomber. Att själva tryckvågen skulle gå genom berget. Så det är av skyddsskäl som man har byggt så här, säger Karl-Martin Svärd.

Han vill inte gå in på vad Försvarsmakten använde utrymmet till när de hyrde det. Generellt brukar det finnas ett stort intresse för bergrum som ligger nära större tätorter enligt Karl-Martin Svärd. Bland annat har företag köpt bergrum för att använda som serverhallar och för att lagra Whiskey. Men än så länge har ingen hört av sig om bergrummet i Lurbo. Det finns inget fast pris utan rummet kommer att säljas till högstbjudande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".