Foto: Mikael Fritzon/Scanpix

Bristande återplantering av skog i Uppland

1:52 min

Uppsala län är betydligt sämre på återplantering av skog efter avverkning än resten av landet. Det här kan få långtgående konsekvenser som glesa skogar och försämrad virkesproduktion, menar Göran Hagerfors på myndigheten Skogsstyrelsen.

 – Vi får glesa ungskogar, vi kanske inte får en föryngring med de träslag som är lämpligast för marken. När det gäller klimatdiskussionen och hur skogen kommer att påverkas så är inte det här positivt för markägaren, säger Göran Hagfors som är distriktschef på Skogsstyrelsen i Uppsala län.

Enligt Skogsstyrelsen är 30 % av skogsföryngringarna i Uppsala län inte godkända, att jämföra med rikssnittet på 19%. Det motsvarar en yta på ungefär 3600 fotbollsplaner uppländsk skog som kan ha svag återväxt. Att Uppsala län har dåligt resultat kan bero på kortsiktigt tänkande, säger Göran Hagfors.

 – Det kostar pengar att anlägga ny skog, för stunden hoppas man att det kanske ska gå bra med en självföryngring men oftast gör det inte det. Våra undersökningar visar att det är ett betydligt sämre resultat med självföryngring än efterplantering, säger Göran Hagfors.

Stig Pettersson har drygt 100 hektar skog i Husby-Långhundra utanför Uppsala. Han är inte överraskad över länets resultat, som han tror kan bero på nya ägarförhållanden.

 – Jag tror att det beror på att vi är tätortsnära. Det är många som bor i stan men som brukar skogen, och man vill inte sköta skogen så att det ser ut som ett kalhygge. Det ska vara fint! Lite parkaktigt. Jag vill påstå att markberedning, som ger en bra föryngring, ser väldigt ful ut. Det är många som inte vill ha det så, säger Stig Pettersson.

Skogsstyrelsens varningsflagg till trots tycker Stig Pettersson att det är viktigt att skogsägaren som känner marken ska få ansvara för skogens föryngring.

 – Jag tror att vi måste låta skogsägarna själva bestämma ganska mycket. Då får vi ta att det kanske blir lägre produktion men också att vi får en mer variationsrik skog för att alla gör olika, säger Stig Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista