Annika Billstam. Foto: Anton Dyrssen

Upplands bästa orienterare Annika Billstam funderar över framtiden

13 min

Hon har en känsla för att hitta rätt, och den där känslan har tagit henne över hela världen, men nu funderar hon på om det är dags att lägga av. Hon tillhör världseliten i orientering och för knappa två veckor sen tog hon guld i World games.

- Det var en fantastisk upplevelse, både själva prestationen förstås, men också själva idrottsfesten som jag tror är något liknande OS, säger hon.

Tidigare har orientering varit en svår sport att följa för publiken men det börjar ändras nu säger hon, både för att man lägger loppen genom arenor och att man kan följa löparna som springer med gps.

- Nästa år är kommer sprint-SM hållas i Uppsala city, med målgång på slottsgården, det blir en orienteringsfest för alla Uppsalabor och då är jag med som arrangör, säger hon.

Hennes egen karriär startade när hennes föräldrar började orientera och hon mer eller mindre tvingades att följa med, berättar hon.

- I början var jag ganska rädd för att komma vilse men så fort jag fick lite koll på kartan och kompassen så gick det mycket bättre, säger hon.

Och sen dess har hon blivit riktigt bra och till och med bäst på orienteringen, nu med både VM- och World games-guld. Ett Vm-guld i stafett saknar hon fortfarande men samtidigt känner hon att hon redan uppnått så mycket inom idrotten att hon ska fundera igenom om hon ska fortsätta efter den här säsongen.

- Nu är det SM-tävlingar och sen är avslutas världscupen i Schweitz i oktober så innan dess kommer jag inte ta några beslut, men sen ska jag fundera igenom framtiden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista