1 av 2
Gunny Fallström Foto: Anna Bratt/SR
2 av 2
Åsa Hofring och Peter Egardt Foto: Anna Bratt/SR

"Det här är min väg tillbaka till hälsa"

5:14 min

Idag besökte Peter Egardt, landshövdingen i Uppsala län, skogen utanför Vattholma, där projektet Kulturspåret pågår. Kulturspåret är en del av regeringens satsning Kulturarvslyftet, där personer som har varit borta från arbetsmarknaden länge ska få chansen att komma tillbaka genom att jobba med att inventera det svenska kulturarvet och göra det mer tillgängligt. Just Kulturspåret syftar till att inventera skyddsvärda träd och att inventera säkerheten kring gruvhål.

- Vi har bland annat fått bättre kännedom om vilka värdefulla arter som finns i vår natur, säger Åsa Hofring från Skogsstyrelsen, som är projektledare för Kulturspåret.

- Gammelskogen i Sverige håller på att ta slut, och vi måste dra i nödbromsen för att insekter och fåglar ska få behöålla sin biotop, säger Gunny Fallström som deltar i projektet.

- Det här året har varit helt underbart, och alla har börjat komma på fötter, för mig är det här vägen tillbaka till hälsa, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista