1 av 2
LionDub på reggaefestivalen i Furuvik 2012. Foto: Tomas Groop/SR Gävleborg
2 av 2
Kommenderingschef Måns Jennehag (tv.) och insatschef Jussi Peuranto har full kontroll. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio

Polisen hårdbevakar reggaefestivalen

1:44 min

Polisen satsar också i år stora resurser på bevakningen av Furuvik Reggaefestival under fredag och lördag. Polisstyrkans storlek är hemlig, men liksom i fjol finns både utredare och åklagare på plats för att snabbt kunna lagföra de som gör sig skyldiga till brott.

Precis som i fjol kommer en polisstation att upprättas på festivalområdet och erfarna knarkspanare ska se till att den drogkultur som ofta förknippas med Reggae inte ska ha en chans att blomma upp. Det berättar kommissarie Måns Jennehag, polisens kommenderingschef i Furuvik.

– Jag vill inte berätta hur många vi är, men jag kan bekräfta att vi ska ha både åklagare och en mobil polisstation på plats, säger han.

"Lugnt och trevligt"

Trots att förra årets reggaefestival av polisen beskrevs som "En lugn, trevlig tillställning utan allvarliga ordningsstörningar" anser polisen att en rejält tilltagen bevakning är motiverad.

I fjol greps 136 misstänkta för narkotikabrott varav 123 visade sig vara narkotikapåverkade och i varierande grad skyldiga till narkotikabrott.

– Av det drar vi slutsatsen att det var bra att vi fanns på plats och kunde ingripa, konstaterar Måns Jennehag.

Flera myndigheter i beredskap

Förutom polisen finns också personal från Landstinget, kommunens socialtjänst, trafikverket och till med från kustbevakningen på plats för att möta varje tänkbart problem som kan dyka upp under de två festivaldagarna.

Förköpen är dubbelt så många som i fjol då 13 000 äkta eller oäkta rastafaris sökte sig till Furuvik och parkens nytillträdde VD Lars Bengtsson tycker sig ha NÄSTAN allt under total kontroll.

– Det enda som skulle kunna ställa till det är ett rejält skyfall. Men väderprognosen för de två dagarna ser faktiskt riktigt bra ut, säger han förnöjt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista