Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Sigtuna vill ha hårdare miljökrav på Arlanda

2:01 min

Arlanda flygplats bör göra ännu mer för att åtgärda bullret som flygplatsen orsakar. Det kräver Sigtuna kommun när flygplatsen till hösten ansöker om ett nytt miljötillstånd.

Trots att Swedavia har bullersanerat bostäder för uppemot 100 miljoner kronor de senaste åren för de boende i bland annat Rosersberg så tycker inte Sigtuna kommun att sänkningen är tillräcklig. De kräver i den nya ansökan att fler bostäder ska bullerisoleras och att 60 dB som Swedavia anser vara tillräckligt fortfarande är för högt.

 – Det som vi har yrkat på och som Swedavia inte hittills har velat ta till sig är bullerisoleringen säger Johan Stock, miljö och hälsoskyddschef i Sigtuna Kommun.

 – Det är något som vi kommer att behöva kämpa för.

I det nya miljötillståndet som ska prövas i höst hoppas Swedavia på att de framförallt får fortsätta att flyga över Upplands Väsbys tätort samt att de ska slippa räkna in biltrafiken i sina utsläppsrätter.

Det viktigaste kravet enligt Sigtuna kommun är att det ska vara en rättvis fördelning mellan dom olika start- och landningsbanorna även fortsättningsvis så att inte Rosersbergsborna utsätts för mer buller än de gör idag.

 – Det måste vara en rättvis fördelning mellan bana ett och tre så att Rosersbergsborna som är utsatta för de högsta bullernivåerna inte får ta en oproportionerlig stor del av bullret säger Johan Stock.

Swedavias kommunikatör Susanne Rundström säger så här om Sigtuna kommuns oro när det gäller bullret från flygplatsen som berör Rosersberg.

 – Som det nu ser ut så landar vi lågtrafik över Rosersberg och högtrafik över Upplands Väsby, det är den fördelningen vi kan göra.

 – Det kommer alltid att låta från flygplatsen, vårt jobb är att försöka minimera den nackdelen så gått det går, säger Susanne Rundström på Swedavia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista