18 minuter läggs ner. Foto: Calle käck SR.

18 minuter läggs ner

1:37 min

Idag kom beskedet att UNT:s gratistidning 18 minuter läggs ner. I förra veckan köpte UNT Uppsalatidningen som också är gratis, men enligt Hanna Stjärne, vd och chefredaktör för UNT beror nedläggningen snarare på att läsandet blivit mer digitalt.

--18 minuter har massor med läsare, men många av dem är inne på vår mobilsajt som är betydligt större än gratistidningen, säger Stjärne.

När 18 minuter startades 2009 fanns det inte lika många sätt att nå läsarna som nu, menar Stjärne. Trots UNT:s digitala satsningar tror hon inte att de tryckta tidningarna är helt på väg bort.

– Folk läser tidningar också så vi fortsätter att satsa brett, säger Stjärne.

I januari i år gjorde UNT stora besparingar och tretton tjänster försvann. Hanna Stjärne menar att det är tack vare detta som de inte måste sparka några nu.

– Vi har gjort en del förändringar men även om vi lägger ner tidningen så påverkar inte det någon fast anställd, säger hon.

Karolina Tolstav är fackordförande för Journalistklubben på UNT och hon är inte förvånad över nedläggningen av 18 minuter.

– Till slut handlar det om pengar och vi har haft mycket sparpaket och ett liggande sparkrav på oss. Då kan det vara rimligt att satsa på kärnverksamheten, säger Tolstav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista