Vargkadaver hittat nära Rialareviret

Ett kadaver efter vad som kan vara en varg har hittats nära Rialareviret i Norrtälje kommun. Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt jaktbrott. Experter vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala ska nu avgöra om kroppen verkligen är efter en varg eller en stor hund.

Kadavret upptäcktes på torsdagseftermiddagen i ett grustag i Rimbotrakten, inte långt från Rialareviret mellan Norrtälje och Åkersberga. Där gjordes de senaste säkra vargobservationerna i slutet av april i år. I juni hittades ett vargdödat får mellan Norrtälje och Älmsta, men i juli bedömde länsstyrelsen att det inte längre fanns några vargar i reviret.

Rialareviret

Vargreviret i Riala mellan Norrtälje och Åkersberga etablerades 2009.

Hösten 2009 fanns ett vargpar där och våren 2010 föddes fyra valpar.

Året därpå fick samma par ytterligare en valpkull. Under samma år vargdödades hundar i området, vilket utlöste krav på skyddsjakt.

Under 2012 föddes inga ungar i reviret.

Varghannen i Rialareviret utvandrade till Värmland där han hittade en ny tik. Men länsstyrelsens rovdjursenhet spårade ett nytt par i området vintern 2012/2013.

Den 29 april i år visade en varg från reviret intresse för en hund som löpte, men vargen skrämdes i väg av hundägare. Det är den sista säkra observationen av varg i Rialareviret.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista