Eva Ljung föreslås bli ny landstingsdirektör i Uppsala län. Foto: Astrid Iselidh/SR

Ny landstingsdirektör föreslagen

1:55 min

Eva Ljung, som är direktör för Folktandvården i länet, föreslås nu bli ny landstingsdirektör. Hon har varit tillförordnad landstingsdirektör sedan i mars, då Kerstin Westholm sparkades från uppdraget.

– Jag hade ju aldrig kunnat tänka mig att jag skulle söka ett sådant här jobb, men när jag fick chansen att prova på så upptäckte jag att det är ju jätteroligt! Det är så brett, det är allt från tandvård, vård och omsorg, det är kultur, det är länstrafiken, det är hur mycket som helst!

Eva Ljung, som utsågs till tillförordnad landstingsdirektör när Kerstin Westholm sparkades från uppdraget i våras, föreslås nu bli länets ordinarie landstingsdirektör. Hon har alltså tidigare varit direktör för Folktandvården och sedan 2007 har hon även ingått i landstingets koncernledning.

De många ansvarsområden som nu kan bli hennes väljer hon att se som berikande snarare än betungande, och hon säger att hon ser också fram emot möjligheten att som landstingsdirektör vara landstingspolitikens förlängda arm, och utmaningen att verkställa beslut som kanske inte alltid kommer att stämma överens med de förslag hon gett.

Hennes karriär som landstingsdirektör ser dock ut att inledas med ett oenigt politiskt beslut. För även om landstingets topppolitiker har samarbetat under rekryteringsprocessen, så är de oeniga när det gäller slutkadidaten. Socialdemokratiska landstingsrådet Börje Wennberg, som suttit med i rekryteringsgruppen, säger att han gärna sett en annan kandidat på posten.

– Eva var inte min förstahandskandidat, utan det fanns en kandidat som jag bedömde skulle ha bättre förutsättningar, framför allt när det gäller att styra och leda vår sjukvård. Jag tror att en gedigen erfarenhet från ledning av hälso- och sjukvård, som ju är ett väldigt speciellt område att leda och styra, hade varit ytterligare en kvalitet i det här sammanhanget.

Börje Wennberg, kommer att avstå från att delta i när landstingsstyrelsen fattar beslut om Eva Ljung blir landstingsdirektör den 26 augusti, men han säger att han kommer att stödja henne fullt ut när hon får jobbet.

Landstingsstyrelsens moderata ordförande Erik Weiman, beskriver Eva Ljung som en bra och tydlig ledare som har lätt att jobba tillsammans med människor, och han ser ingen anledning till varför man inte skulle ha förtroende för henne.

– Vi har haft en väldigt bra dialog tycker jag i arbetet med att rekrytera landstingsdirektör. Jag vill inte överdramatisera att vi hade olika syn på den kandidat som blev vår slutkandidat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista