Foto: Karin Malmhav/Scanpix

Hanouneh: "Texter kan uppvigla och legitimera våld"

"Dancehall kan vara våldsamt sexualiserat"
5:40 min

Ikväll börjar reggaefestivalen i Furuvik - och reggaemusiken har fått en hel del kritik för att ha en homofobisk och kvinnofientlig attityd. Artisten Hanouneh väljer själv bort den musik som uttrycker sådana åsikter men tycker samtidigt att diskussionen kring musiken behöver breddas.

- Jag skulle vilja att diskussionen blev mer nyanserad, att man både kan se att det finns historiska, strukturella omständigheter som är anledningen till att saker ser ut som de gör, för det är också en del av förklaringen. Men det måste inte betyda att man legitimerar, släpper taget tycker allt är okej. Rätten att uttrycka sin åsikt måste vara ovillkorlig - men om man pratar om uppvigling, lynchning och mord så är det något annat för mig, säger hon.

Hur ser du som kvinna på den sexistiska kultur som är ganska utbredd inom till exempel dancehall?

- Ja, även om det finns sjukt starka kvinnor som kör dancehall helt på sina egna villkor så är den scenen våldsamt sexualiserad. Men det är ju inte fritt från de här stukturerna inom andra genrer heller, säger hon.

Och själv har Hanouneh inga problem med att välja bort de artister som till exempel uttrycker hat mot homosexuella.

- Det finns mängder av så bra reaggeartister och musik, så varför skulle jag lyssna på musik där någon säger att man ska skjuta ihjäl folk för att de är bögar? säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".