Foto: Mark Humphrey/Scanpix

Kris bland barnmorskor - var tredje riskerar utbrändhet

1:16 min

Var tredje barnmorska visar tecken på utbrändhet., och en lika stor andel överväger att lämna yrket. Det visar en enkät bland landets barnmorskor som genomförts vid Mittuniversitetet.

--Krisen finns redan inom både mödravård och förlossningsvård, säger Ingegerd Hildingsson.

– I vården i Sverige har det stramats åt alldeles förfärligt och för till exempel barnmorskorna på landets förlossningsavdelningar innebär det att de ofta får ta ansvar för flera förlossningar samtidigt, vilket är stressande såväl för barnmorska som för föräldrar, som blir otrygga av att lämnas ensamma.

Oroande är att det oftare är yngre barnmorskor än äldre som visar tecken på utbrändhet.

Professor Hildingsson förklarar det med att den äldre generationen hann bli erfarna barnmorskor i en miljö med större personaltäthet och lugnare tempo. De yngre kastas direkt in i förlossningsvården och har inte hunnit få den erfarenhet som skapar trygghet i jobbet.

För att vända utvecklingen behövs mer resurser och en återgång till principen en barnmorska per föräldrapar.

– Det erfarna barnmorskor som finns går nu i pension, den ena efter den andra, och återväxten är inte god. På sikt innebär det ännu större arbetsbelastning för de barnmorskor som orkar vara kvar och att man spär på utbrändheten, säger professor Hildingsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista