Efter dag 1 av reggaefestivalen: 70 personer misstänks för narkotikabrott

Besökare: "lugnaste festivalen hittills"
1:36 min

Under fredagen inleddes årets upplaga av reggaefestivalen i Furuvik och liksom förra året så hårdsatsar polisen på att bevaka evenemanget.

Fredagens och nattens insatser medförde att 70 personer togs in för kroppsbesiktning, misstänkta för ringa narkotikabrott. 11 av dem var under 18 år. Samtliga släpptes efter provtagning och förhör.

Under kvällen gjorde polisen totalt 30 beslag av misstänkt narkotika. Dessutom omhändertogs 18 berusade personer och 3 män greps för misshandel.

Men festivalbesökarna Axel Jakobsson och Jonas Ellenberg från Uppsala tycker att festivalen i Furuvik är den lugnaste de har varit på:

– Man har inte sett något bråk eller någon som hållit på med något olagligt.

– Det är inte som på Hultsfred där folk är fulla och beter sig svinigt, här förekommer inte sånt svineri som det är på fyllefestivaler, om man säger så.

Även Furuviksparkens VD Lars Bengtsson tycker att fredagen var väldigt lugn och att det var mycket besökare:

– Det lutar åt att vi var upp mot 5000 personer. Jag var här hela dagen, kvällen och natten. Som jag ser det var det en lugn och behaglig stämning inne i parken.

Vad tycker du om att det ändå är så pass mycket narkotika kring den här festivalen?

– Vi är bestämt emot att narkotika, det är min kommentar. Vi jobbar för att det inte ska vara någon narkotika här. Vi har mycket personal, fullt med ordningsvakter, och försöker ha så bra stämning som möjligt, säger Lars Bengtsson.

Polisens insats kommer att pågå även under lördagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".