Hanna Mörk är bostadsansvarig på Uppsala studentkår. Foto: Linnéa Olsson/SR.

Studenter i Uppsala oroade över bostadsläget

2:25 min

Bostadssituationen för Uppsala universitets nya studenter ser inte ljus ut just nu. Totalt är cirka 40 000 studenter antagna till universitetet i höst och nu väntas en anstormning av studenter som behöver boende.

En av dom som söker för fullt är Jens Forslund från Umeå, som har kommit in på en ingenjörsutbildning här, och han är oroad över bostadssituationen.

– Den är smått akutartad. Man är stressad att hitta någonting. Jag hade gärna haft det löst så fort som möjligt, slippa behöva tänka på det.

Jens Forslund ställde sig i bostadskö i Uppsala för ett år sedan. Han har lagt ut önskas hyra-annonser på sidor på nätet, och gått med i 10-15 olika bostadssidor på nätet, men än så länge har det inte lett till någon bostad.

– Nu är jag bostadslös så det blir vandrarhem, men det är ett sista alternativ.

Hur länge kommer du att bo där?

– Nu vill jag bara ha tak över huvudet första månaden.

Jens Forslund tror att det kommer lösa sig tillslut men säger att han är orolig.
Och det är det fler som är, på Uppsala Studentkår arbetar Hanna Mörk som bostadsansvarig och hon tar emot samtal från bekymrade studenter.

– Det brinner ju i knutarna, folk ska ju börja snart. Det är svårt att hitta bostad på mindre än en månads varsel. Om man tittar på kötider så kanske det tar ett till två år att hitta ett studentrum och kanske lite längre om man vill ha en studentbostad, säger hon.

Mellan 15 augusti och 20 september tillhandahåller studentkåren ett akutboende för nya studenter. Det är ett subventionerat boende på vandrarhem.

– Det är en olycklig situation för studenterna. Vi har en undersökning från 2011 där vi ser att 70 procent ofta ordnar bostad första terminen men det är allvarliga siffror för det betyder ju att 30 procent inte gör det.

Tror du att det finns studenter som väljer att avstå från sin utbildningsplats på grund av att de inte hittar en bostad?

– Jag vet att det finns de som avstår. Det är väldigt olyckligt att man tackar nej för att man inte hittar en bostad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista