Börje Wennberg är landstingsråd i Uppsala län för Socialdemokraterna. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Uppsala län toppar kostnadsökning för privatvård

1:36 min

På fem år har Uppsala läns landstings kostnader för privat vård ökat med 150 procent. Snittsumman i landet ligger på knappt 60 procent och det här gör Uppsala till det landsting som har ökat sina kostnader för just privata aktörer näst mest av alla. Det här visar statistik från Sveriges kommuner och landsting.

– Här har det varit bråttom, vi har ett antal haverier, säger landstingsråd Börje Wennberg (S).

Anna-Karin Klomp (KD), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen vid landstinget i Uppsala, försvarar privatiseringen.

– vi tycker det är viktigt att det finns många olika utförare och då är privata utförare väldigt viktiga. Det har också visat sig att tillgängligheten i primärvården har ökat. Vi utför dubbelt så många besök i primärvården som 2009.

Börje Wennberg (S) säger att han inte är kritisk till privat verksamhet i sig, men att han är skeptisk till hur privatiseringar har gått till och följts upp. Han menar att Alliansen har privat drift som ett mål i sig.

– För mig är det okej om det är ett medel för att nå ett bättre resultat. Men det har vi inte fått utan det här har varit kraftigt kostnadsdrivande. Här har det varit bråttom, det har inte skötts skickligt alla gånger, vi har ju ett antal haverier. Man ser inte till att det finns en ordentlig uppföljning, där har vi den stora bristen. I i stort sett alla de här vårdvalsområdena som man har gått ut med så har vi fått kraftigt ökande kostnader.

Wennberg syftar bland annat till Uppsala privatklinik som gick omkull fort och Medpro i Bålsta som gick i konkurs med stora skulder till landstinget.

Men Anna-Karin Klomp tycker inte att landstinget varit dåligt på att göra kvalitetsuppföljningar. Och hon håller inte med om att privatiseringarna skulle ha gått för fort.

– Det är svårt att bedöma hur många patienter och så vidare en nystartad verksamhet kommer få. Det är alltid lätt att vara efterklok. Till exempel så ändrade vi ju rutinerna efter Uppsala privatklinik. Nu kräver vi att alla ska lämna in en affärsplan där man beskriver hur snabbt man tror sig kunna rekrytera patienter så att vi ska kunna göra en bedömning av affärsplanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista