Samariterhemmet i Uppsala. Här huserar UCC med sin verksamhet. Foto: Bosse Pettersson / SR

Cancerpatienter ska kunna remitteras till UCC

1:59 min

Landstinget i Uppsala ger nu klartecken för att patienter med bukhinnecancer kan remitteras till privatdrivna Uppsala Cancer Clinic, UCC.

Fortfarande har landstinget och UCC inte kunnat enas om ett avtal, men Folkpartiets landstingsråd Ludvig Larsson säger att landstingsledningen ändå valt att nu ge möjlighet för läkarna på Akademiska sjukhuset att, då det finns synnerliga skäl, remittera patienter till kliniken.

– Våra patienter från Uppsala län måste beredas möjlighet att få den behandling som är mest lämplig för dem. Och eftersom vi ser att det är tekniskt möjligt att remmitera patienter så ser vi inga hinder för att man gör det.

Uppsalalandstinget har fått mycket kritik för att patienter från Uppsala län med bukhinnecancer inte kunnat få remiss till Uppsala Cancer Clinic där den ansedde kirurgen Haile Mahteme är verksam. Däremot har patienter från ett antal andra landsting remitterats dit.

Ett skäl som Uppsalalandstinget anfört till sin inställning har varit att den akutvård som behövs vid komplikationer vid operationerna inte finns i UCC:s nuvarande lokaler på Samariterhemmet.

– Det vi har sett nu när UCC:s verkamhet har varit igång är att det inte har uppstått komplikationer av den omfattning som man hade kunnat befara, säger Ludvig Larsson.

I den politiska oppositionen är Miljöpartiets Johan Edstav kritisk. Han pekar just på den expertutredning som landstinget låtit göra och som kom fram till att riskerna för patienter vid komplikationer var för stora i UCC:s nuvarande lokaler.

– Jag tycker inte man ska spela med patienter liv som man gör nu enbart för att man ska få in privata vårdgivare inom det högspecialiserade vårdområdet, säger Edstav.

Johan Edstav är också kritisk till att den borgerliga alliansen tillkännagett sin nya linje i frågan som en politisk viljeinriktning men som inte är tänkt att tas formellt i någon politisk instans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista