Sara Thorslund VD för Gradientech. Foto: Sanna Richter /SR

Uppsalaföretag ska ta fram snabbtest av bakteriers antibiotikaresistens

VD Sara Thorslund: "Det här har potential att bli riktigt stort"
4:09 min

Det nya testet skulle bara på ett par timmar kunna säga vilken effekt antibiotika har på en bakterie, istället för efter ett drygt dygn som idag. Nu har den statliga myndigheten VINNOVA bestämt att de finansierar utvecklingen av testet som kan innebära stor skillnad för patienter med till exempel blodförgiftning.

- Det är den mikrofluidteknik vi använder -små flöden- som vi har sett också kan användas för att titta på hur bakterier reagerar på antibiotika, och man skulle kunna få svar inom två, tre timmar istället för efter ett dygn som idag, säger Gradientechs VD Sara Thorslund.

Företagets kunder är framför allt forskare på universitet som vill se hur celler beter sig om de utsätts för olika ämnen och det går helt enkelt snabbare med den nya tekniken.

- Vid vissa sjukdomstillstånd som till exempel blodförgiftning är man väldigt mån om att det ska gå snabbt att få fram testresultaten och på ett sjukhus kör du så många teströr så om man kan få ner tiden så kan man ju göra många fler tester, säger Sara Thorslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".