Mahtia Adinda har fått ta emot glåpord för att hon bär slöja

5:54 min

Idag har både kvinnor och män deltagit i "Hijabuppropet" och klätt sig i slöja för att visa solidaritet med en muslimsk kvinna som blev misshandlad i fredags. Uppsalabon Mahtia Adinda bär själv alltid hijab och tycker att det är märkligt att ett klädesplagg kan uppröra så mycket.

- På väg hit såg jag en hel del kvinnor som hade hijab på sig för att visa sitt stöd, det tycker jag är otroligt kul att se att folk bryr sig och vill att andra också ska få upp ögonen för det här, säger Mathia Adinda. 

Själv har hon burit hijab i många år och tvekar inte för att göra det men både hon och hennes systrar har fått ta emot glåpord för sjalen.

- Det jag minns starkast är när jag var yngre och en man kom fram till mig på gatan.  Han sa att jag var misshandlad och "du är omskuren, du blir slagen av din pappa och din bror!". Jag sa att det inte stämde men han gav sig inte förän min storebror kom och sa till. Det räckte inte med mitt ord, det var väldigt tråkigt, säger Mathia Adinda.

Bakgrunden till "hijabuppropet" är en gravid kvinna i Farsta, i södra Stockholm, som anmält att hon sent i fredags kväll blev påhoppad av en man på en parkeringsplats. Han ska ha slitit av henne slöjan och åtskilliga gånger dunkat hennes huvud mot en bil så att hon förlorade medvetandet. Han ska också ha ropat "såna som du vill vi inte ha här".

Mathia Adinda tycker att det är märkligt att det fortfarande väcker så mycker känslor med slöjan.

- Det är bara en tygbit, vi är precis som vilka andra kvinnor som helst och alla borde få ha på sig det de själva vill, säger hon.

Initiativtagarna till det så kallade hijabuppropet, som bland annat kräver bättre säkerhet för muslimska kvinnor, ska imorgon träffa justitieminister Beatrice Ask och diskutera frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista