Studentbostäder på Rackarberget i Uppsala. Foto: August Bergkvist / SR

Rekordbrist på studentlägenheter i hela Sverige

2:14 min

Inför höstterminen är bristen på studentbostäder större än någon gång tidigare. Flera kommuner och lärosäten garanterar bostad till högskole- och universitetsstudenter, men få håller vad de lovar, enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS.
Uppsala är en av nio studieorter i Sveriges där nya studenter inte kan räkna med att få tag i permanent boende under höstterminen.

Campingstugor, vandrarhem eller inneboende på en soffa är vad studenter får när de lovas bostad, enligt  Erik Pedersen, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

– Säger man att det är en bostadsgaranti då ska det vara en garanti av en bostad, annars menar vi att det är en falsk marknadsföring, säger Erik Pedersen.

I dagarna börjar fler studenter än någon gång tidigare att plugga på högskolan - men många har ingen bostad. Det är stor brist på studentbostäder på de flesta studieorterna runtom i landet, enligt Sveriges förenade studentkårer. Och det tuffare än nånsin att få tag på ett studentboende.

Sveriges förenade studentkårer har granskat 32 studieorter och kommit fram till att bara fyra av dem - Härnösand, Karlshamn, Skellefteå och Trollhättan - kan erbjuda en studentbostad på en gång. På övriga ställen är det mycket svårt att hitta någonstans att bo för studenter. Det är en akut situation som måste lösas, enligt Erik Pedersen.

– Det kan i förlängning påverka den svenska kompentensförsörjningen och det är ett problem som måste tas på allvar och man måste lösa den akuta bristen och påbörja nyproduktion av studentbostäder, säger Erik Pedersen.

Förutom att bygga nya studentbostäder kräver Sveriges förenade studentkårer att regeringen tar tag i frågan på allvar.

– Det handlar om att avskaffa fastighetsaviften, för den slår orimligt hårt mot studentbostäder. Men det absolut viktigaste är att vi vill se ett statligt investeringsstöd som ett komplement till regelförändringarna för att lösa den akuta bristen, säger Erik Pedersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista