Hanna Mörk är bostadsansvarig på Uppsala studentkår. Foto: Linnea Olsson/SR

Falska bostadsannonser vanligare

Inte bara inför terminsstart...
2:19 min

Falska bostadsannonser på nätet har blivit vanligare. De falska annonsörerna blir också allt mer skickliga på att göra trovärdiga bostadsannonser. Det drabbar inte minst bostadssökande studenter i bostadsbristens Uppsala.

Till studentkåren i Uppsala hör bostadssökande studenter av sig som har upptäckt något märkligt i annonsen och tror att det kan röra sig om bedrägeri. Hanna Mörk på Studentkåren ansvarar för studentboet.se och kontrollerar alla annonser som privatpersoner lägger ut på sidan.

 – Jag upptäcker annonser hela tiden som inte är ok och som jag inte godkänner. Ibland är de helt ok och så pratar jag med den som har lagt upp annonsen och så får jag inte något ordentligt svar. En del annonser kan vara helt ok men den personen väljer att inte annonsera med oss när vi kontrollerar annonserna.

Hanna Mörk säger att de falska annonserna blir allt bättre gjorda, vilket gör dem svåra att upptäcka.

 – Till exempel om någon stjäl någons id och använder det, då har jag svårt att se att det inte är rätt person, berättar hon.

Falska bostadsannonser börjar bli en lönsam året-runt-bransch. Till polisen inkommer sådana här fall flera gånger i veckan, enligt Anders Bywall, som är chef för bedrägeriroteln vid Uppsalapolisen. Han säger att de här brotten går i vågor men att det på senare tid har jämnat ut sig.

 – Det finns hela tiden nuförtiden. Tidigare var det mer att det var inför terminsstart, inför hösten och våren, som det märktes en liten ökning av de här brotten, säger Anders Bywall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".