1 av 3
Rektorn Pär Ellmin tittar in i GUC:s TV-studio som är långt ifrån klar. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
2 av 3
Det ser vid terminsstart ut som en möbelförvaring. Sex datasalar står oklara på GUC. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
3 av 3
GUC:s rektorer har precis välkomnat nya elever till skolan. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Terminsstart i ofärdiga lokaler för GUC

2:02 min

En oklar TV-studio och inga fungerande datasalar. Så är det i gymnasieskolan GUC:s nya lokaler efter flytten till Bolandsskolan i Uppsala när eleverna kommer för att börja höstterminen.

 – Det här har vi har sagt kan bli klart sist, säger GUC:s rektor Pär Ellmin när vi går in i det som ska bli TV-studion. Där är det helt tomt nu. Kala väggar - ingen teknik - inga möbler - och ingen belysning.

 – Ja, det är så långt man har hunnit nu. Vi har sagt att man behöver ha det här i bruk nån gång under hösten - kanske i oktober. Så eleverna kommer att vara med och bygga upp den här TV-studion, säger rektorn Pär Ellmin.

Skolans sex datasalar är inte heller klara - utan ser ut som en stökig möbelförvaring. Till nästa vecka ska de vara igång.

 – Det beror på att bygget har haft ett så pressat schema, säger Pär Ellmin.

Elever på mediegymnasiet GUC i Uppsala har varit besvikna över att behöva lämna fina lokaler i den gamla skolan. I går var det terminsstart för ettorna - några av dem säger så här:

 – Jag gillar den gamla skolan bättre. Den var lite större. Och det här är mer som en vanlig skola.

 – Det känns väl rätt hyfsat hittills.

 – Jag har varit i GUC:s förra byggnad. Det var väldigt fint där. Så det är en liten skillnad. Men alltså - det ser bra ut här.

Att GUC har fått flytta in på Bolandsskolan görs eftersom eleverna blir allt färre. Flytten gör att skolorna sparar in totalt ungefär 15 miljoner kronor per år i lokalkostnader.

Att eleverna får klara sig utan TV- och fotostudio de första månaderna säger fotoläraren Kjell Mattsson så här:

 – Så länge det är ljust om dagarna så kan vi fota ute. Studion är bra när det blir skitväder, mörkt och slaskigt i höst. Så man får se till att det bara blir bättre för våra elever. Vi kan inte gå här och vantrivas - utan vi ska trivas när vi är här, säger läraren Kjell Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista