Bärplockarläger i Mehedeby (arkivbild). Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Zander (C) vill låta markägare avvisa bärplockare

"Markägaren måste få bestämma"
1:27 min

Igår anordnas det ett möte mellan Lantbrukarnas riksförbund, lokala markägare och politiker för att diskutera hur bärplockarna, i bland annat norduppland, påverkar markägarna. Uppländska riksdagsledamoten och centerpartisten Solveig Zander var en av de som deltog och hon tycker att markägarna borde ges större möjligheter att avvisa personer från sin mark.

– Vi har inte rätt, enligt allemansrätten att slå upp ett läger och vi har heller inte rätt att vara där under flera dygn. Men allemansrätten reglerar inte vad man menar med "flera dygn", så då måste markägaren få vestämma när han tycker vi åsidosätter allemansrätten och missbrukar hans mark, säger hon.

Så en förändring av allemansrätten då?

– En förändring att markägaren har rätt att avhysa, det är det det handlar om.

Även uppländska socialdemokraten Agneta Gille deltog i LRF:s möte igår och hon har också en plan för att driva den här frågan vidare.

– Det jag funderar på är att göra en skriftlig fråga till justitieministern nu och fråga hur långt hon kommit i arbetet med den här frågan och sedan följa upp det med interpellationsdebatt. Att jag tar en debatt med ministern. Och då har jag med mig en väldigt bra bild av markägarnas situation också, säger Agneta Gille.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".