Lars Olknuts visar familjen uppbrutna dörr. Foto: Cathrin Reth

Många drabbas av inbrott

1:54 min

Varje dag får i genomsnitt en bostad i länet påhälsning av inbrottstjuvar. I sommar har Uppsala och Sunnerstaområdet varit extra drabbat men även Enköping, Håbo, Östhammar och Tierp. Några som drabbades i början av augusti medan de själva var på semester är familjen Olknuts i Enköping.

– Om vi går in här så har vi altandörren som de försökte bryta upp. Det gick väl inte så bra så då valde man att slå in rutan. När de väl lyckades komma innanför dörren så startade larmet så som vi ser det så har de bara kommit innanför dörren och tagit det de sett.

Vad blev ni av med?

– En dator, en ipad och en systemkamera.

Många bostadsinbrott i länet utförs av specialiserade ligor. Hur många som rör sig här kan Uppsalapolisen inte svara på men mycket tyder på att många från utlandet har varit här förut och polisen ser ett mönster i hur ligorna åker runt i områden och rekogniserar för att sedan återvända och bryta sig in.

– I flera fall handlar det om organiserade ligor från Öststaterna, de baltiska staterna men även från Sydamerika. Det finns även lokala förmågor som ligger bakom inbrotten, säger presstalesperson Christer Nordström.

Lars Olknuts familj i Enköping fick påhälsning den klassiska vägen in genom altandörren. Men Staffan Wennberg, som är Uppsalapolisens biträdande kriminalchef, berättar att tjuvarna jobbar allt mer raffinerat.

– Att ta ut fönsterkassetten. De knäpper de bort ganska ljudlöst och lätt. Och sedan har vi sett att en del har sådana där glasmästarsugkoppar med sig. Sedan lyfter de ut fönstret snyggt och prydligt och ställer vid sidan om. Det senaste som man har mycket problem med i Stockholm nu är att man går in via stege på övervåningar på villor. Det är för att oftast så sitter larm på undervåningen.

Lars Olknuts i Enköping tycker att känslan av att främmande personer har varit inne i hemmet är olustig.

– Visst känns det kränkande, det gör det. Även så här efteråt när det har gått drygt en vecka så känns det ändå att folk har varit inne och stulit saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista