Lars Adaktusson och Ebba Busch är kan bli första och andranamn på KD:s lista till EU-parlamentet. Foto: Truls Busch-Christensen

Kort tid att hitta ny kandidat om Busch Thor blir EU-politiker

1:58 min

Kristdemokraternas kommunalråd i Uppsala Ebba Busch Thor föreslås bli andranamn på partiets lista till EU-parlamentet till våren, efter Lars Adaktusson, och skulle hon bli invald betyder det att Kristdemokraterna i Uppsala måste lansera en ny kommunalrådskandidat bara några månader före kommunvalet nästa höst.

Ebba Busch Thor menar att det är en situation som partiet ändå ska kunna klara av.

– Det finns flera som kan kliva upp och axla den rollen om vi hamnar i det läget, säger hon.

Ebba Busch Thor föreslås alltså stå som tvåa på Kristdemokraternas vallista till Europaparlamentet. Det valet hålls i slutet på maj nästa år, medan valen till riksdag och kommuner och landsting hålls i september, alltså bara några månader senare.

Om Ebba Busch Thor skulle bli invald till EU-parlamentet har alltså partiet bara en sommar på sig för att etablera en ny person som partiets främsta företrädare i Uppsala och göra den personen känd för väljarna.

– Det kommer absolut bli svårare än om man redan är välkänd som kommunalråd. Men jag tror inte att det kommer bli några större problem. Vi får ta situationen som den kommer i så fall, säger ordföranden för partiets nomineringskommitté i kommunen Alexandra Bras.

Kommer ni ha en kandidat i reserv som ni bestämmer i förväg?

– Vi kommer självklart att diskutera kring vad vi har för personer som kan ta över om Ebba kommer in i Europaparlamentet, men jag tror inte att vi kommer sitt med ett färdigt förslag på ett annat kommunalråd. Det tror jag att vi kommer ta då i så fall, säger Alexandra Bras.

Det mest troliga är ändå att partiet inte behöver hamna i den här situationen. Kristdemokraterna har i dag ett mandat i EU-parlamentet.

Som förstanamn föreslås nu den välkände tv-journalisten Lars Adaktusson, som blir svår att personrösta sig förbi och att Kristdemokraterna skulle få två mandat till parlamentet är i dag osannolikt sett till resultaten i opinionsmätningarna.

Men Ebba Busch Thor hoppas på två mandat och är lockad av att arbeta som EU-politiker.

– Dels så handlar det om de frågorna som jag har drivit hårt här i Uppsala, mer makt till medborgarna. Jag är övertygad om att i krisens fotspår så är det inte mer överstatlighet som EU behöver utan snarare mindre, för att Eu ska klara av att hålla samman Europa de kommande åren, säger Ebba Busch Thor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista