Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Foto: Sanna Richter / SR

Infrastrukturministern: "Om två-tre år ska man kunna komma i tid till jobbet med tåg"

Hör hela intervjun med Elmsäter-Svärd
13 min

Idag körde infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) grävmaskin och tog första skopan i bygget av det nya dubbelspåret vid Gamla Uppsala. Men fortfarande är det en bra bit kvar till fyrspår mellan Uppsala och Stockholm.   

Vad betyder det här dubbelspåret i Gamla Uppsala?

- Det betyder otroligt mycket, framkomlighet, mer kapacitet, fler tåg som kan köra. Men inte minst att människor som arbetspendlar kan komma fram i tid dit de ska, säger Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Trafikverket säger att behoven är större än resurserna för tågtrafiken i Uppsala län i framtiden, varför satsar inte regeringen mer pengar?

- Det är alltid så att önskemålen överstiger de tillgängliga resurserna. Men det är därför det är så viktigt att fokusera på just arbetspendlingen i våra storstadsområden, och godstrafiken, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Många upplänningar längtar efter ett fyrspår på sträckan Uppsala-Stockholm, är det långt borta?

- Jag tror att man måste prioritera, en mil järnväg kostar ungefär en miljard kronor och det är klart att det finns många som vill ha många mil. Först måste vi få ordning på tågen och på de spår som redan finns, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

När kommer du att kunna garantera att pendlare får rimliga möjligheter att komma i tid till jobb, studier, möten och hem?

- Om det får rulla på som det ska så ska och vi har fått ordning på det mesta  så kanske om en två- tre år, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".