Foto: Jessica Gow/Scanpix

Vin i P4: Cider

Vin i P4: Cider
6:41 min

Få moderna drycker har så djupa historiska rötter som cidern. Säg det barnkalas, den släktmiddag eller nyårsbuffé som klarar sig utan cider i en eller annan form. Anna Nilsson ger dig tips på bra cidersorter.

Cider kan vara såväl alkoholfri som stark. Den kan vara torr, halvsöt och söt och dessutom ha smak av både äpple och päron. Eller till och med körsbär, hallon, lime och kaktus – om vi räknar in smaksatt cider. 

Cidre Biologique Brut (nr 1803) 48 kr
En ekologiskt odlad, torr fransk cider från Normandie med en alkoholhalt på 5%. Producenten är den, inom calvadosproduktionen välkända La Ribaude, och de har använt knappa 20 äppelsorter. La Ribaude är ett familjeföretag som drivs i nionde generation, och är beläget i Pays d'Auge, Normandie. Doft och smak är fruktig med inslag av mogna äpplen, örter, citrusskal och mandel.

El Gaitero Rosécider (nr 1822) 27,80 kr
En nyhet på ciderhyllan från 1 juni 2013. Den här cidern är relativt torr, med en alkoholhalt på dryga 4% och kommer från Spanien, endast gjord på äpplen. Vill man använda den till annat än som sällskapsdryck passar den bra till kyckling eller fläskkött med väl valda tillbehör.

Även denna cider har fruktiga toner dock med inslag av röda äpplen, röda vinbär och örter.

Westons Premium Cider (nr 1881) 26,90 kr
Denna cider har nötiga toner med en sötma som gör att den snarare klassas som halvtorr än torr. De mest framträdande tonerna är förstås mogna äpplen och en fatkaraktär. Drycken kommer från Storbritannien och producenten Westons är landets största ciderproducent, framför allt är de inriktade på specialcider och ekologiskt framställda produkter. All skörd sker för hand och äpplena jäses och lagras på stora ektankar. Passar bra till exempelvis fläskkött och skinkstek.

Alkoholfritt

Stowford Press (nr 1989) 12,90 kr
En alkoholfri cider, även denna från Storbritannien. Den är torr och fruktig med en viss sötma och har störst karaktär av röda äpplen samt en viss ton av persika och citrus.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".