Lars Olknuts i Enköping vid sin uppbrutna altandörr. Foto: Cathrin Reth/SR.

Färre bostadsinbrott efter polisen bytt metod

1:56 min

Trots att i genomsnitt en bostad per dag i länet får påhälsning av inbrottstjuvar så har ändå antalet inbrott minskat jämfört med tidigare år. Och det kan i sin tur bero på polisens nya sätt att bekämpa bostadsinbrotten.

Det tror i alla fall Tommy Andersson som är kriminalchef vid Uppsalapolisen.

– Det som är nytt är egentligen att vi försöker få ett samordnat grepp. Vi har möten varje morgon där vi går igenom de brott som har förekommit, vi fördelar arbetsuppgifter, vi är väldigt aktiva. Om vi får misstänkta personer i de inbrott som vi har, då prioriterar vi spaning och utredning hårdare under den här perioden än vad vi har gjort tidigare, säger Tommy Andersson.

I början av augusti slog tjuvarna till hemma hos Lars Olknuts och hans familj i Enköping.

--Ja, vi fick ett inbrott här där de har gått in på baksidan och in på altanen. Polisen håller på med en undersökning men än så länge så vet vi ingenting.

Även om just deras fall kanske inte klaras upp så har ändå polisens nya sätt att arbeta på gett resultat, säger kriminalchef Tommy Andersson.
Hittills i år har ungefär 230 bostäder i länet haft inbrott medan siffran förra året var runt 300. Och nästan var tionde inbrott i länet har klarats upp i år, vilket är drygt 40 procent bättre än innan den här satsningen startade.

Anledningen är inte bara mer resurser utan även nya sätt att jobba på, både före och efter ett inbrott. Uppsalapolisens biträdande kriminalchef Staffan Wennberg berättar till exempel att inbrottsstatistiken i Enköping och Håbo sjönk i våras och somras efter att man fått fatt på en liga där.

– Plus att närpolisområdet i Enköping-Håbo, deras yttre resurser jobbar väldigt intensivt med att stoppa bilar där man tycker sig se sådana här personer i. Och det har en väldigt avskräckande effekt. Att vi har gått ner och minskat antal villainbrott, det tror jag är för att vi är offensiva utmed vägarna och vi är alerta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista