Varningsskylt för olycka. Foto: August Bergkvist / SR

Risk för explosion nära Örbyhus

0:50 min

På grund av explosionsrisk kommer väg 709 söder om Örbyhus att vara avstängd till klockan 15 på fredag eftermiddag. Vid 13.30-tiden började en pickup, en mindre lastbil, brinna några hundra meter från avfarten från E4:an. Det brinner inte längre, men gasflaskorna på lastbilen måste svalna innan de kan flyttas.

– Innan omflyttningen kan börja, så måste tuberna kallna, och därför kommer vägen fortsätta vara avstängd. Så länge gasoltuberna är varma finns en risk, säger Torbjörn Karlsson, länsvakthavande vid Upplandspolisen.

Olyckan inträffade tidigt på eftermiddagen då en lastbil plötsligt började brinna.

–- En person kom körande i sin bil, det är en pick up-liknande bil, och han hade ett svetsaggregat i baksätet. Rätt vad det är så började bilen brinna, något tekniskt fel antagligen, och han går ur bilen och ringer räddningstjänsten, säger Peter Svensson, brandingenjör på Uppsala brandförsvar som var på olycksplatsen.

Elden spred sig även till skogen. Men räddningstjänsten släckte inte bränderna, för de gastuber som finns i bilen, som innehåller acetylen och syrgas, kan explodera.

I stället har ett område på 300 meters radie från bilen spärrats av, och först klockan 15 i morgon eftermiddag kommer avspärrningarna att hävas. Fram till dess kommer både polis och räddningsstyrkor bevaka platsen.

Enligt räddningstjänsten finns det inga bostadshus i det avspärrade området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista