Maja Melin. Foto: Anton Dyrssen /SR

Maja Melin hamnade mellan en vildsvinssugga och hennes kultingar

3:50 min

Vildsvin både bökar och förstör mark för en del lantbrukare och står för en betydande del av viltolyckorna. I trängda lägen kan de bli farliga för människor och i ett sådant hamnade Maja Melin från Östra Änge utanför Skärplinge när hon var ute och gick med sin hund.

- Min hund får upp ett spår och helt plötsligt stannar han och vädrar. Då tittar jag också och ser två smågrisar längre fram, på varsin sida av vägen.  Och när jag vänder jag mig om ser jag att mamma gris står bakom mig, berättar Maja Melin.

Hon betämde sig för att sakta gå väl sakta framåt. Men när en av smågrisarna rör sig blir hunden intresserad och börjar springa.

-  Då börjar mamma gris också springa och då hade jag inget annat val än att också springa, så jag sprang allt vad jag hade! säger hon.  

Men plötsligt viker en kulting av mot skogen och suggan följer med. Maja Melin blev både rädd och full av adrenalin.

- Jag hann inte tänka så mycket när jag sprang, jag var bara helt uppjagad. När jag såg suggan tänkte jag: 'Det här är inte bra, det kommer sluta illa, finns det något att klättra upp i?' berättar hon. 

För Maja Melin och hunden Kurt gick det bra och om du möter ett vildsvin så säger Emil Nilsson på Biotopia att man ska prata lugnt och sakta röra sig därifrån. Det gäller att inte skrämma upp dem och kommer du emellan kultingarna och suggan så försök att gå lugnt därifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista