Patric Andersson, driftschef på kontoret för samhällsutveckling Uppsala kommun. Foto: Cathrin Reth/SR.

Många klagomål när Uppsala sparar på belysning

2:10 min

Uppsalas gator och bostadsområden är sedan den första juli höljda i dunkel. Anledningen är att kommunen sparar pengar och därför har släckt ner var tredje, ibland varannan, lampa i hela kommunen. Men det är först de senaste veckorna, med allt mörkare kvällar, som klagomålen haglat in på kontoret för samhällsutveckling.

Driftschef Patric Andersson har haft fullt upp sedan han kom tillbaka från semestern.

– Det är nog totalt tusen stycken som har kommit in. Jag har inte gått igenom dem än för jag har fullt upp med att ta emot de som kommer den här veckan. Sedan vet jag att Vattenfall, som är vår entreprenör, har cirka 500 ärenden om nedsläckning.

Vad säger folk då?

– Det största problemet är det här med att kunna vara ute för barnen i bostadsområdena runt om Uppsala. De i centrum har mycket skyltfönster som lyser upp dygnets alla timmar men det är ytterområdena där vi har två lampor på gatan och man släcker ner en eller till och med två ibland där nätet är ojämnt belastat.

Som vi berättat tidigare handlar det här om Gatu- och samhällsmiljönämndens underskott på över 12 miljoner kronor, bland annat på grund av vinterns dyra vägunderhållningar. Så i somras beslutade nämnden att under resten av året bland annat dra ner eller helt släcka gatubelysningen och då spara 2,5 miljoner kronor. Men många har nu hört av sig och klagat, bland annat Upplands lokaltrafik eftersom busschaufförer vittnat om att de kört mer på känn än på sikt när de kört in på delvis helt släckta områden av Resecentrum.
Vid C-hållplatserna träffar jag Johan Hammar på UL:s kollektivtrafikförvaltning, just som buss 801 rullar ut.

– Problemet har framför allt varit här på C-läget där det har varit helt nedsläckt och helt mörkt. De kommer körande och då är ljuset från stationen så starkt att de har det ljuset i ögonen och sedan ska de svänga vänster in på c-området här och deras mörkerseende har varit helt förstört så det har varit en ren trafikfara som vi har sett det.

Just på Resecentrum blev det lite mörkare än planerat på grund av ett kabelfel och det är nu fixat sedan i onsdags kväll. Men i övriga kommunen, får driftschef Patric Andersson, som är den som ansvarat för att bygga upp belysning i kommunen nu alltså själv släcka delar av sitt verk. Efter 20 år i branschen har inte varit med om eller hört talas om att man släckt ner i en så stor stad som Uppsala förut.

Snart kommer höstmörkret?

– Ja, det är väl tio minuter en kvart varje vecka som det ökar så att det kommer öka med klagomål och synpunkter, det är vi medvetna om.

Men finns det någon möjlighet att det kommer fortsätta vara nedsläckt?

– Ja, det finns det ju. Det är ett beslut som tas på politisk nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista