Bara Arlanda får heta Arlanda

Luftfartsverket som driver Arlanda flygplats norr om Stockholm vill inte att några nya företag eller föreningar utanför flygplatsen använder namnet Arlanda. Staten har varumärkesskyddat namnet och flera företag och föreningar har tvingats att byta sina namn.

- Arlanda är ett registrerat varumärke och har varit det sedan 80-talet och det är ett faktum. Arlanda är ingen ort, anser Luftfartsverkets egen varumärkeschef Daniel Spitich.

Nyligen bytte en Pingstförsamling i Märsta namn till Arlanda Harvest Center. Men det fick Luftfartverket att reagera och nu har de tvingat församlingen att byta tillbaka. Enligt Daniel Stipich finns det också andra exempel på företag och föreningar som olovligt använder namnet Arlanda. Tidigare har flygplatsen bland annat stoppat en golfbana och ett skomärke som båda ville heta Arlanda. Och i tider då även affärsdrivande statliga verksamheter måste tänka kommersiellt så är det viktigt att skydda sitt varumärke, menar Daniel Spitich.

Enligt Uppsala Nya Tidning finns det ungefär 80 företag i Sverige som fått tillstånd att heta något med Arlanda.
Men de senaste tio åren har Luftfartsverket inte medgett något enda nytt tillstånd. Flera småföretagare som inte vill ställa upp på en intervju är minst sagt irriterade över Luftfartsverkets agerande. Enligt Rolf Nilsson som drivit firman Arlanda VVS konstruktioner sedan 60-talet är det viktigt för många företag att få kalla sig Arlanda:

- Jag förstår inte varför man bråkar om det här. Tycker man namnet är bra och att det passar så måste det vara bra för alla företagare och för Arlanda som flygfält, säger han.

Kontakta reportern

erik.boman@sr.se