Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Uppfödare välkomnar Egardts vargförslag

1:22 min

I går lade regeringens särskilda utredare, landshövding Peter Egardt, fram 40 förslag om förändringar av vargpolitiken. Häst- och hunduppfödaren Åke Siikavaara i Norrskedika tycker att Peter Egardt är på rätt väg men vill ha ännu tydligare regler för att skydda tamdjuren.

 – Jag ser att Egardt verkligen har tänkt till, men det gäller att han är ännu skarpare i tonen för att skydda våra tamdjur, säger Åke Siiikavaara.

 – Jag är övertygad om att vi kan få ett vettigt regelverk så att alla vet vad vi har att rätta oss efter. Det är det som har varit problemet i dag, att det har varit sån osäkerhet om vad är det som gäller egentligen; hur mycket varg ska vi ha och hur många kan det bli framöver? Nu kan det bli lite mer ordning och reda, säger Peter Egardt.

Enligt utredaren Peter Egardt har antalet vargar i Sverige ökat från omkring 80 till runt 400 vargar de senaste tio åren.

Hans förhoppning är att Riksdagen redan i höst ska fatta beslut om att myndigheter tillsammans med forskare ska bestämma ett intervall för det lägsta och högsta antalet vargar i landet.

Den omdebatterade licensjakten föreslås tillåtas - men först när vargstammen är livskraftig. Innan dess ska enbart skyddsjakt tillåtas, och reglerna ska dessutom förenklas så att det går snabbare att få tillstånd till skyddsjakt när en varg har dödat tamdjur.

Häst- och hunduppfödaren Åke Siikavaara anser dock att licensjakt måste tillåtas redan i dag.

 – För oss djurhållare är det ju djurens lidande, enligt lagen, som vi måste skydda mot. I de flesta fall är det ingen djurägare som för skojs skull skjuter en varg utan det är för att skydda djuren, som man måste enligt djurskyddslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista