Familjen Meléns sista helg i huset. Fr v Alma, Andreas, Gustav och Emilia. Foto: Mårten Nilsson, SR.

Sista helgen för Pelle Svanslös hus

Emilia Melén: "Jag hoppas det öppnar igen"
1:30 min

Den här helgen är sista helgen för Pelle Svanslös hus i Uppsala, huset där barnfamiljer kunnat träffa de omtyckta katterna från Gösta Knutssons böcker. Men det finns hopp för framtiden, även om det varit svårt att få lönsamhet i de nuvarande lokalerna vid Dag Hammarskjölds väg.

Då Upplandsnytt besökte huset under den sista helgen mötte vi bland andra Emilia Melén:

– Jag tycker att det känns lite tråkigt, men jag tycker att det är roligt att det kommer att öppna igen, säger Emilia Melén.

Tror du att det kommer att öppnas igen?

– Jag hoppas det i alla fall. 

Vad är det som är så kul här?

– Det är så mycket man kan leka med. Tipsrundan  - och så tycker jag det är så roligt att få ansiktsmålning, det får man inte på alla ställen.

Pappan Andreas Melén säger att huset är omtyckt i familjen:

– Ja, det är jättetråkigt att det stänger. Vi läste om det i tidningen och tänkte att nu får vi passa på, sista chansen... Det var nästan lite tårar hos våra tjejer, så vi kommer att sakna huset, säger Andreas Melén.

 Även för personalen är det sista helgen, till exempel för Anja Björck:

– Det känns vemodigt, men samtidigt är det väldigt mycket glädje, det är många som kommer in och visar tacksamhet för det jobbet vi gör.

Vad händer med dig nu?

– Jag kommer fortsätta jobba med andra jobb, och jag är även Pelle-guide, så Pelle finns i mitt liv ändå, säger Anja Björck.

Hur är det då med hoppet om framtiden? Ja, även om det ännu inte finns nånting konkret så räknar delägaren till Pelle Svanslös hus Lena Svensson med någon form av återuppståndelse så småningom i andra lokaler:

– Vi är ännu inte där i dag, men jag tror verkligen att Uppsala och barnen och familjerna behöver det, säger Lena Svensson.

Så du kommer att jobba vidare med de planerna?

– Absolut. Jag älskar Pelle, och jag älskar barn. Pelle och Uppsala hör ihop, och det ska synas även i framtiden, säger Lena Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".