Under sina år i det kriminella gänget rekryterade "Affe" flera springpojkar. Foto: Kina Pohjanen/ Sveriges radio

Kriminella springpojkar ett utbrett fenomen

1:21 min

I Uppsalas kriminella nätverk används unga killar på ett utstuderat sätt för att göra skitjobbet, det man riskerar att bli upptäckt på. Det visade en granskning som P4 Uppland gjorde förra året, och i en större kartläggning kan vi nu visa att så kallade springpojkar finns på många håll i landet.

En kille vi kan kalla "Affe", som varit medlem i kriminellt gäng, berättar om hur han utnyttjat springpojkar.

– Vissa brydde man sig mer om, vissa gillade man inte alls men de var bra på göra grejer. Så länge han bidrog var han ok, sen var han som en trasa - man kastade iväg om han inte bidrog längre.

Vi har frågat landets alla polismyndigheter och problemet med unga som utnyttjas för att göra tjänster åt äldre kriminella visar sig vara spritt i stora delar av landet.

Vid de allra flesta polismyndigheter – 17 av 21 – finns personer som kan bekräfta att det här förekommer hos dem.

Logiken bakom är enkel: äldre kriminella vill skydda sig själva, unga får inget eller lägre straff.

Ofta hör det ihop med något kriminellt nätverk - och ibland handlar det om enskilda kriminella som använder minderåriga till att bland annat stjäla eller förvara narkotika och vapen.

Poliser på olika håll i Sverige menar dessutom att "springpojkarna" blir allt fler.

Kalibers granskning visar också att gängen behöver inte rekrytera nya medlemmar - de här barnen och ungdomarna rekryterar sig själva.

Anders Göranzon är chef på spaningsroteln i Södertälje:

- Bor man i förorten och är en outbildad 15-åring med diagnos - vad fan ska han göra? Klart han dras till sina polare. Han vet ju ingen annan väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista