1 av 2
Tierps centrum. Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio
2 av 2
Under sina år i det kriminella gänget rekryterade "Affe" flera springpojkar. Foto: Kina Pohjanen/ Sveriges radio

Kriminella springpojkar även på mindre orter

2:46 min

Fenomenet med så kallade springpojkar, alltså killar från 12-13-årsåldern och uppåt som utnyttjas av äldre kriminella för att göra kriminella tjänster, är inte bara ett problem i större städer. Också i Enköping och i Tierp har polisen sett att det förekommer.

Då och då stöter polisen på ungdomar under 15 år som misstänks för saker som de verkar för små för att ha kommit på själva. Det kan handla om snatterier, inbrott, narkotika. Samtidigt är det svårt för polisen att visa att någon äldre i själva verket ligger bakom.

 – Det blir mycket småbrott, säger Örjan Brodin som är närpolischef i Tierp. De här smågrabbarna får hjälp med vad de ska göra av de erfarna brottslingarna. De blir som arbetsledare, och grabbarna lyder minsta vink för de vill ju bli lika "häftiga" som de grova kriminella. De springer småärenden och det är säkert narkotika inblandat.

Många kanske tror att det här är ett storstadsfenomen, men det är det alltså inte?

 – Nej, inte helt och hållet.

Logiken bakom är enkel: äldre kriminella vill skydda sig själva, unga får inget eller lägre straff och blir inte kollade av polisen på samma sätt. Ofta finns pengar med i bilden för springpojken.

Det är ofta kriminella grupperingar som använder minderåriga på ett utstuderat sätt för att t ex stjäla eller förvara narkotika eller vapen.

Även om polisen säger att de inte hittills sett det som ett stort problem så finns av och till lösare gängbildningar kring grovt kriminella vuxna, som kan dra till sig springpojkar i Norduppland.

 – Risken finns onekligen. Det viktigaste är att hitta dem tidigt och det är det som är svårt för oss; när vi får reda på det kan det ha gått långt. Vi är beroende av tips, säger Örjan Brodin.

Hur bra koll har ni?

 – Det är svårt att få koll på, men vi hoppas att vi får sådan information eller jobbar så pass offensivt själva att vi får koll på det.

Vad är det som är svårt?

 – De här lever i sin egen lilla värld, så att släpper inte de in någon annan är det jättesvårt. Och polisen är väl de som får reda på det sist i så fall.

När de har sett fenomenet är det tack vare tips och att poliser som jobbar ute som ser vilka som rör sig ihop med de grovt kriminella.

Vi har tidigare berättat att "springpojkar" finns runt om i Uppsala. En större kartläggning som Upplandsnytt gjort i samarbete med Sveriges Radios granskande program Kaliber, visar att det här problemet finns i stora delar av landet och alltså inte bara är koncentrerat till stora städer.

Kalibers granskning visar också att gängen inte aktivt behöver rekrytera nya medlemmar. De här barnen och ungdomarna rekryterar sig själva som springpojkar.

Vi har träffat en 15-årig kille i en annan del av landet som tills nyligen var "springpojke". Han tog själv kontakt med en gängmedlem när han var 12-13 år.

 – Jag har alltid sett upp till honom, sen jag träffade honom första gången. Det var typ hämta pengar och sånt. Det var inte små summor. 13 "lax" och sånt. Det var folk som var skyldig honom.

Också i Enköping säger personer som olika sätt har insyn i ungdomslivet - att de har indikationer på att det här förekommer. Polisen är inne på samma linje men tror inte problemet är så utbrett.

Tillbaks till Tierp. Ibland kan springpojkar där vara yngre, men oftast är de i övre tonåren och uppåt 20 år, enligt polisen.

Ett exempel från senaste året på en person som man tror haft springpojkar är en person känd för polisen som grovt kriminell, som man såg omgav sig med ungdomar.

Enligt närpolischefen Örjan Brodin, jobbar polisen oftast riktat mot de vuxna kriminella när de väl får reda på att de verkar ha springpojkar.

 -- Vi har försökt tvinga dem, genom att de har blivit gripna och anhållna för olika brott - så att de tvingats upphöra med sin verksamhet. Hittills tycker jag vi har lyckats rätt så bra med det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista