UL:s Upptåget (arkivbild). Foto: August Bergkvist / SR

Tåg går enligt tabell efter tidigare stopp

"I eftermiddag kan de fått ordning på det här"
0:44 min

Nu går tågen igen efter den kopparstöld som i morse stoppade tågen mellan Uppsala och Gävle.

Sten Wickberg, verksamhetschef för signal- och säkerhetssystem på Trafikverket, säger att kopparstölder som orsakar förseningar är ett problem som blivit större.

– Kopparstölder är någonting som har eskalerat de senaste åren, och det tror jag har att göra med att priset på världsmarknaden är högre nu än vad det har varit tidigare.

Tågtrafiken stoppas på grund av säkerhetsrisken som uppstår när jordningskablarna stjäls. Kablarna ser till att järnvägsanläggningarna inte blir strömförande.

Trafikverket har försökt stoppa kopparstölderna genom att ersätta koppartråden med aluminiumtråd eller märka koppartrådarna så att de ska kunna spåras.

Det var i morse som det blev helt stopp i trafiken på en sträcka mellan Tierp och Tobo, efter att kopparledningar stulits längs järnvägen under natten. Problemen var åtgärdade på eftermiddagen.

Den försenade tågresenären Christina Engman blev en och en halv timme sen till ett möte i Falun, men är ändå nöjd över hur situationen hanterades.

– Jag har fått jättegod hjälp. En taxi ska köra mig till Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".