Åklagaren Lise-Lotte Tegler på väg in i rättsalen. Foto: Astrid Iselidh/SR.

Rättegång om skotten på Vegavallen i Tierp inledd

1:53 min

I dag började rättegången mot den 35-åriga man som tros ligga bakom ett mordförsök på en 28-årig man intill ett motionsspår vid Vegavallen i Tierp i våras.

– De starkaste bevisen är att vi har funnit platsen för dådet, och där påträffat en patronhylsa, och blodspår från målsägaren, säger kammaråklagare Lise-Lotte Tegler.

Ett tiotal åhörare var på plats vid rättegången och stämningen var mestadels lugn, förutom under de förhör som hölls, först med den skjutne 28-åringen som valde att svara att han inte mindes något på de flesta frågor han fick av åklagare Lise-Lotte Tegler. Han sade bland annat att den misstänkte 35-åringen och han är mycket goda vänner. 

Åklagaren Lise-Lotte Tegler läste upp flera av de anteckningar som 28-åringen skrivit till sina anhöriga i olika anteckningsblock där han nämner 35-åringen vid namn. Och bland den tekniska bevisningen lyfte hon fram en jacka som ska tillhöra 35-åringen, som hittades 400 meter från brottsplatsen. På den har man bland annat hittat spår av 28-åringens blod.
– Enligt mitt påstående så har den som skjutit haft den här jackan på sig eller med sig.

35-åringen säger dock att det är två personer från Uppsala, som velat göra upp om en skuld med 28-åringen, som ligger bakom skottlossningen. Men vilka de är ville han inte gå in på. Hans försvarsadvokat Leif Ericksson konstaterar att bevisen är besvärande för 35-åringen.
– Ja, det finns ju rätt mycket som är besvärande för min huvudman, men allt är ju indicier. Den jacka som finns är vi helt ense om att det är min huvudmans jacka. Jag kan också säga att den bevisning som i alla fall framkommer i förundersökningen är rätt entydig, att min huvudman har inte haft den jackan på sig säger Leif Ericksson.

Under tisdagen fortsätter rättegången, och framöver blir det bland annat förhör med två unga kvinnor som ska ha befunnit sig i skogen tillsammans med de två männen när skottlossningen ägde rum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista