Helene Hellberg på fritidsgården Vedboden. Foto: Anton Dyrssen/SR

Unga hotar åt äldre kriminella i Enköping

5:07 min

Även i Enköping förekommer att ungdomar utnyttjas av äldre kriminella för att göra kriminella tjänster. Det visar Sveriges Radios granskning.

Utanför fritidsgråden i bostadsområdet Lillsidan i Enköping möter vi några killar som menar att det är självklart att så kallade springpojkar finns.

– Det är ganska vanligt, säger en kille som menar att han försöker prata med dem som blivit springpojkar men att det inte går, eftersom de redan bestämt sig.

Varför blir kriminella förebilder?

– För att det är så just nu i Sverige.

Fritidsgården i Lillsidan öppnade för tre år sedan - bland annat för att fånga upp unga och få in dem på rätt väg berättar föreståndaren Helene Hellberg. De har öppet på olika sätt får barn från årskus tre och upp till nitton år.

– Kan du fånga upp dem när de är nio-tio år så har du vunnit väldigt mycket, säger Helene Hellberg.

Vi har tidigare berättat att "springpojkar" finns runt om i Uppsala. En större kartläggning Upplandsnytt gjort i samarbete med Sveriges Radios granskande program Kaliber - visar att det här problemet finns i stora delar av landet.

Både ungdomar, fritidsgården och polisen bekräftar att det förekommer i Enköping att barn och ungdomar blir så kallade springpojkar och gör tjänster åt äldre kriminella

De kan enligt polisen vara i 15-årsåldern, troligen också yngre och man tror att de till exempel fått i uppdrag att hota andra.

De som satt här utanför och pratade om springpojkeri som den naturligaste sak i världen kommer de att fortsätta och sen skaffa egna springpojkar?

– Ja, risken är nog väldigt stor. Vi är nog väldigt fler som skulle behöva jhälpas åt för att komma åt det här problemet, säger Helene Hellberg.

anton.dyrssen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista