1 av 4
Byggnaden totalförstördes i branden. Foto: Anders Ohlsson, P4 Radio Stockholm.
2 av 4
Byggnaden totalförstördes i en brand. Tre personer befaras av omkommit. Foto: Anders Hildemar Ohlsson, Sveriges Radio.
3 av 4
Räddningstjänsten på plats för eftersläckningsarbete. Foto: Anders Ohlsson, P4 Radio Stockholm.
4 av 4
Ett HVB-hem i centrala Norrtälje började inatt brinna. Foto: Anders Hildemar Ohlsson/SR

Brand i Norrtälje tros ha krävt tre liv

2:14 min

Under hela tisdagen har eftersläckningsarbetet pågått vid det vårdboende i centrala Norrtälje som brann ner under natten. Tre personer, två män och en kvinna, tros ha omkommit i branden. Det är nu klart att en fjärde person som först uppgavs vara saknad, inte befann sig på hemmet när branden utbröt.

 – Vi vet att det är tre personer som fortfarande saknas, säger polisens presstalesperson Tove Hägg, och deras anhöriga är kontaktade.

Under eftermiddagen har polisen fått klarlagt att den fjärde person som man först inte visste var han fanns, inte var på hemmet under natten.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand, men först vid lunchtid på onsdagen kan man påbörja den tekniska undersökningen på platsen.

 – Sedan får vi se om det har varit en olyckshändelse, men förundersökningen som man lägger från början, är lagd på grov mordbrand.

Räddningschefen i Norrtälje, Lars Anderman, utesluter inte heller att branden kan ha varit anlagd.

 – Jag tror att polisen gör helt rätt som utreder utifrån det hållet, och letar efter möjliga bevis för att säkra det. Den här institutionen har ett automatiskt brandlarm, som reagerar på rök och värme, och den larmar oss kl 00:12. bara en minut senare är lågorna så kraftiga att allmänheten ringer 112 och rapporterar att det brinner. det är ett ovanligt kort, snabbt förlopp. Det tyder på att det inte är den traditionella spisen eller kvarglömda kastrullen, utan det måste vara någonting annat som gett det här förloppet.

Trevåningshuset, som brann ner till grunden, fungerade som HVB-hem, ett vårdboende för vuxna personer. Elva personer fördes till sjukhus, varav nio boende och två anställda vid hemmet. En av dem fick stanna kvar på sjukhuset, men skadorna bedöms inte som allvarliga.

En representant för det företag som driver HVB-hemmet säger till Upplandsnytt att personalen i dag har fullt upp med att ta hand om hemmets patienter, både praktiskt och känslomässigt. I övrigt vill man inte uttala sig.

Enligt Norrtälje kommun tog det 20 minuter innan räddningstjänsten kunde göra en massiv släck- och livräddningsinsats. Orsaken till det var att brandmännen från Norrtälje hade åkt iväg på ett drunkningstillbud just innan brandlarmet kom.

Först på plats vid branden var ett yttre befäl från Norrtälje som med hjälp av grannar och personal evakuerade ett antal personer – och först efter honom kom styrkan från Rimbo.

Många boende i närheten av hemmet var med vid räddningsinsatsen och får beröm av räddningschefen Lars Anderman.

 – De ställde upp och var mycket koncentrerade på det. Det var ingen hysteri, inga skrik, utan man jobbade och hjälpte till och det gjorde man suveränt.

– Vi fick hjälpas åt allihop. Några tog en studsmatta så att de skulle kunna hoppa ut för de såg ju att någon satt i fönstret, berättar grannen Eva Thorell.

– Det var en person i fönstret som de hade kontakt med en stund, men som de sen tappade kontakten med. Det var så mycket rök att jag antar att han tuppade av, säger Anton Thorell.

Fakta om HVB-hem

HVB står för "hem för vård eller boende".

Kan rikta sig mot barn, ungdomar, vuxna eller familjer som får vård eller behandling samtidigt som de bor på hemmet. Skäl till detta kan vara problem hemma, kriminalitet eller missbruk.

I Sverige finns över 400 HVB-hem som drivs av privata vårdgivare, kommuner eller landsting.

Privata vårdgivare måste ha tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att bedriva verksamheten.

IVO sköter också tillsynen av HVB-hemmen.

Källa: Statens institutionsstyrelse, IVO (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista