Ny kritik mot psykiatriläkaren Ola Gefvert

2:05 min

Den hårt kritiserade psykiatriläkaren Ola Gefverts Närpsykiatri i Norduppland har nu granskats, efter den uppmärksammade P1-dokumentären om flickan "Nora". Enligt revisionsrapporten har närpsykiatrin i norduppland har en bra kvalité, men det finns ett problem. Nämligen bemötandet från psykiatriläkaren Ola Gefvert som också tidigare har kritiserats hårt.

Han har uppfattats som skrämmande, nedvärderande och sexistiska av både patienter och personal, så skrev psykakutens verksamhetschef på Akademiska till socialstyrelsen tidigare i år.

Nu driver Gefvert Närpsykiatrin i Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar.
Enligt den rapport om den verksamheten som precis har blivit klar så ger närpsykiatrin i norduppland en adekvat psykiatrisk öppenvård med förväntad kvalitét.

Men det finns stora brister i bemötandet av patienter, enligt rapporten, och det beror på en person, nämligen Ola Gefvert som har varit både VD och psykiatriläkare.

Men Gefvert är nu sjukskriven, och ska lämna sitt VD-jobb. Per Beäff som kan komma att bli ny VD för närpsykiatrin i norduppland, säger att Gefvert kan komma tillbaks som psykiatriläkare.

– Det är många patienter som efterfrågar Ola, som vill ha honom tillbaks.

Men hur ska ni hantera det att han återigen får hårt kritik för sitt bemötande av patienter?

– Det tar vi på stort allvar. Ingen ska vara med om annat än ett bra bemötande, säger Per Beäff.

Rapporten om närpsykiatrin i norduppland landar nu på hälso- och sjukvårdsstyrelsen bord. Dess ordförande, Anna-Karin Klomp (KD), säger så här om att Gefvert kan fortsätta ha patientkontakt:

– Det är Socialstyrelsen som gör bedömningen om han har rätt att ha kvar sin legitimation. De har hållt på och granskat honom länge. Så de borde ha haft möjlighet att göra det om de hade ansett att det behövdes.

Hur går ni vidare nu när ni fått rapporten?

– Förslaget är att vi gör ytterligare en revision om ungefär ett år för att se om de har rättat till de brister som finns. Det finns väl anledning att göra, säger Anna-Karin Klomp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista