1 av 4
Byggnaden totalförstördes i branden. Foto: Anders Ohlsson, P4 Radio Stockholm.
2 av 4
Byggnaden totalförstördes i en brand. Tre personer befaras av omkommit. Foto: Anders Hildemar Ohlsson, Sveriges Radio.
3 av 4
Räddningstjänsten på plats för eftersläckningsarbete. Foto: Anders Ohlsson, P4 Radio Stockholm.
4 av 4
Ett HVB-hem i centrala Norrtälje började inatt brinna. Foto: Anders Hildemar Ohlsson/SR

Brand i Norrtälje tros ha krävt tre liv

0:45 min

Under hela tisdagen har eftersläckningsarbetet pågått vid det vårdboende i centrala Norrtälje som brann ner under natten. Tre personer, två män och en kvinna, tros ha omkommit i branden. Polisen har under dagen kunnat klarlägga att en fjärde person som först uppgavs vara saknad inte befann sig på hemmet när branden utbröt.

 – Vi är tämligen säkra på att tre personer fortfarande fanns kvar i fastigheten, säger Bertil Mattsson, kriminalkommissarie på Norrtäljepolisen, till TT.

En fjärde saknad person lämnade hemmet redan förra veckan, men man kan ännu inte helt utesluta möjligheten att hen återvänt dit i går kväll.

Larmet kom till räddningstjänsten strax efter midnatt. När brandmännen kom till platsen konstaterade de att branden var fullt utvecklad och huset övertänt. 

– Det var en explosionsartad brand i en större villa, man såg att det var folk kvar inne och vi började med att försöka få ut de här människorna, säger Håkan Dahlbäck operativ chef på Storstockholms räddningscentral.

Huset som brann ner till grunden, fungerade som HVB-hem, ett vårdboende för personer som är tjugo år och äldre. Elva personer fördes till sjukhus, varav nio boende och två anställda vid hemmet, uppger Norrtälje kommun på sin hemsida.

– De fördes till sjukhus med lättare rökskador, säger Håkan Dahlbäck på Storstockholms räddningscentral.

Enligt Norrtälje kommun tog det 20 minuter innan räddningstjänsten kunde göra en massiv släck- och livräddningsinsats. Orsaken till det var att brandmännen från Norrtälje hade åkt iväg på ett drunkningstillbud just innan brandlarmet kom.

Först på plats vid branden var ett yttre befäl från Norrtälje som med hjälp av grannar och personal evakuerade ett antal personer – och först efter honom kom styrkan från Rimbo.

 – Klockan 00.12 utlöstes det automatiska brandlarmet. En minut senare ringer allmänheten och rapporterar att man ser att det brinner i byggnaden. Så det är ett mycket snabbt brandförlopp, säger Lars Anderman, räddningschef i Norrtälje.

 – Om det hade varit en spisbrand så hade vi haft flera minuter mellan automatlarmet och det att några lågor slog ut. Här har vi en minut. Det är anmärkningsvärt snabbt.

Närboende till hemmet var med vid räddningsinsatsen och får beröm av  Lars Anderman:
– De ställde upp och var mycket koncentrerade på det. Det var ingen hysteri, inga skrik, utan man jobbade och hjälpte till och det gjorde man suveränt.

– Vi fick hjälpas åt allihop. de tog en studsmatta så att de skulle kunna hoppa ut för de såg ju att någon satt i fönstret, berättar grannen Eva Thorell.

– Det var en person i fönstret som de hade kontakt med en stund, men som de sen tappade kontakten med. Det var så mycket rök att jag andtar att han tuppade av,  säger Anton Thorell.  

Tidigast under kvällen väntas polisens tekniker kunna gå in i byggnaden. En utredning om grov mordbrand har inletts, men ännu finns ingen misstänkt.

Mariagården, församlingshemmet vid kyrkan i centrala Norrtälje, är öppen för de personer som känner behov av att få prata med en präst eller diakon.

Stockholms Stad har tidigare sagt nej till att anlita det HVB-hem som brann ner i Norrtälje i natt, där tre personer tros ha omkommit. Motivet var att Stockholm ansåg att hvb-hemmet tidvis hade för låg bemanning för att kunna garantera de boendes och personalens säkerhet.

Det framgår av en dom i Förvaltningsrätten tidigare i år, som Radio Stockholm tagit del av.

Stockholms Stad sa nej till att anlita HVB-hemmet inför en upphandling. Bolaget som driver hemmet överklagade till Förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten avslog den begäran.

Fakta om HVB-hem

HVB står för "hem för vård eller boende".

Kan rikta sig mot barn, ungdomar, vuxna eller familjer som får vård eller behandling samtidigt som de bor på hemmet. Skäl till detta kan vara problem hemma, kriminalitet eller missbruk.

I Sverige finns över 400 HVB-hem som drivs av privata vårdgivare, kommuner eller landsting.

Privata vårdgivare måste ha tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att bedriva verksamheten.

IVO sköter också tillsynen av HVB-hemmen.

Källa: Statens institutionsstyrelse, IVO (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista