Foto: August Bergkvist/SR.

Onödigt byte av ambulansdirigering anser politiker

1:36 min

Från november kan SOS Alarm ta över utlarmningen av ambulanser i Uppsala län - efter att vårdbolaget Medhelp drar sig ur. Men beslutet som allianspartierna i Uppsalas landting står bakom får nu kritik av miljöpartiets landstingsråd Johan Edstav.

Han tycker att landstinget själva borde ta över ambulansutlarmningen redan i år, med tanke på att landstinget har tagit fram teknik för att göra det.
– Under den här tiden har ambulanssjukvården lagt ner stor energi på att arbeta fram ett nytt system så att vi ska kunna ha egen dirigering av ambulanser. Då förhandlar man om ett korttidsavtal med SOS Alarm så man får byta ytterligare en gång, säger Johan Edstav (MP).

En tillfällig lösning nu med fem månader extra med vårdbolaget Medhelp - det ersätts av en annan tillfällig lösning för hur ambulanserna i Uppsala län larmas ut. Beskedet i går är att landstinget tänker upphandla ett avtal på ett och ett halvt år med SOS Alarm med start i november.

Men längre in i framtiden är det tänkbart att landstinget själva sköter ambulansutlarmningen, säger moderaternas landstingsråd Nina Lagh:
– Vi har inte stängt dörren till egen regi. Vi vill titta vidare på det.

Varför inte göra det från november?
– Vi har fortfarande ett par saker vi behöver utreda. Det kommer vi att göra, säger Nina Lagh (M).

Men miljöpartiets Johan Edstav är kritisk till att Uppsalas landsting hoppar mellan olika lösningar när det gäller att larma ut ambulanser. Landstinget hade kunnat ta över den uppgiften själva redan i år säger han.
– Jag tror att man kan starta upp det under hösten. Det är min uppfattning jag fått från vår verksamhetsansvarige inom ambulanssjukvården.

Men blir det inte skörare om man gör det själv jämfört med en stor organisation som jobbar i hela Sverige?
– Det här hade varit tänkt att vara i fyra landsting. Det blir ändå en rätt så stor organisation, säger Johan Edstav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista