Vin i P4: whiskey

Idag tittar P4 Upplands vinkännaren Anna Nilsson lite närmare på whiskey. Hör om japansk och skotsk whiskey och om historien kring lönnbrännerier.

BowmoreDarkest 15 Years (nr 465) 499 kr
En väldigt rökig maltwhisky från Islay som är helt gudomlig att avnjuta tillsammans med en bit mörk choklad! Man kan hitta många, många aromer som t.ex. torkad frukt, mörk choklad, apelsin, tjära och hasselnötter.

Yamazaki Single Malt12 Years (nr 420)
Yamazaki är Japans första whiskydestilleri som började producera rökig och kraftfull whisky 1929. Den var dock alltför kraftig för japanernas smak, så man bytte inriktning och idag görs här mest lättare och fruktigare sorter.

Det här är en icke-rökig maltwhisky som har inslag av halm, honung, mörk choklad, vanilj och apelsinskal.

GlenfiddichSolera 15 Years (nr 525)
En maltwhisky från Speyside i Skottland. På den svenska marknaden finns  knappa 10 sorter, de flesta i Systembolagets beställningssortiment.

Solera betyder att whiskyn lagrats på ett sätt man oftast stöter på i sherrytillverkningen. Tunnorna som whiskyn lagras i ligger i rader ovanpå varandra. Den tunna som är längst ner är den äldsta, soleratunnan, och det är härifrån whiskyn tappas på flaska. Då whisky tas ur soleratunnan fylls samma mängd på ur tunnan ovanför och så vidare. Detta innebär att whiskyn blir en blandning av olika åldrar, där den yngsta beståndsdelen i detta fall är 15 år.

Whiskyn är väldigt nyanserad, dvs man hittar många aromer som t.ex. apelsin, torkade aprikoser, halm, honung, nötter, vanilj, ljung, marsipan och choklad.

FentimansGinger Beer (nr 1963)
En alkoholfri dryck från Storbritannien som tillverkats av bland annat ingefära, rölleka, citron, enbär och spansk peppar. En dryck man antingen älskar eller hatar... (Jag älskar den!) Finns en liten hetta i eftersmaken och man kan använda den som sällskapsdryck, till sushi eller till inte alltför kryddstark asiatisk mat. Den har en tydlig karaktär av ingefära med inslag av lime och chili.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista