Lettiska arbetare planterar trädplantor på ett kalhygge utanför Oskarshamn. Foto: Mikael Fritzon / Scanpix

Jobben som ingen vill ha

Jennie Bjälkensäter och Johan Wiklund på arbetsförmedlingen.
4:32 min

Trots att det är hög arbetslöshet så visar Arbetsförmedlingens prognos att så många som vart femte företag i länet har svårt att hitta rätt personal. Det handlar om yrken som kräver lång utbildning, men det finns också många jobb som kräver en lite kortare utbildning eller i vissa fall ingen utbildning alls. Magnus Thor jobbar med skogskötsel, och han har haft så svårt att hitta personal till exempelvis skogplantering att han fått vända sig utomlands.

– Det är ganska intensivt i perioder och kräver rätt mycket och då tycker vi att vi får bättre gensvar från den utländska arbetskraft vi anlitar.

Varför är det så svårt att hitta arbetskraft i Sverige?

– Jag tror inte det är så intressant att hålla på med sånt här arbete som är fysiskt slitsamt.

Golvläggare, murare, plattsättare, taxiförare, bartendrar, servitörer - det är yrken där företagen har svårt att få tag på personal nu - det enligt arbetsförmedlingen, där Jennie Bjälkensäter och Johan Wiklund är sektionschefer

– Om vi resonerar lite kring ungdomar där arbetslösheten är ganska hög så tror jag att arbetsgivare måste vara mer benägna att plocka in ungdomar och ge dem provanställning. Det är ett samhällsansvar som de måste ta, säger Johan Wiklund.

Och Jennie Bjälkensäter tillägger:

– Som ungdom måste man också vara beredd att ta det första jobbet. Det första jobbet behöver inte vara drömjobbet men har man ett jobb så skaffar man sig erfarenheter och referenser som gör att man ska ta sig vidare till nästa jobb, och nästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".