Utsläpp i Skutskär. Foto: Love Liman/Sveriges Radio

Utsläpp av svavelsyra i Skutskärs hamn

"Det är oförlåtligt"
1:01 min

En tank i Skutskärs hamn har läckt ut svavelsyra. Läckaget tros ha pågått i två månaders tid. Uppskattningvis är det 600 ton som runnit ut. Svavelsyra är i direktkontakt frätande och kan på sikt leda till försurning.

Svavelsyran kan komma från ett av företaget Baltic Tank & Bulks tankar som stått i hamnen, och läckaget uppges ha pågått i två månader.

– Vi lever i en chock. Olyckor kan vi aldrig undvika här i livet, men att ett företag som Baltic Tank inte rapporterar ett utsläpp på mer än två månader, det är oförlåtligt. Det är ett svagt ord, säger Olle Widigsson, styrelseledamot i Skutskärs Hamn och Logistik AB.

Läckaget upptäcktes efter att en kund som besökt Baltic's Tank & Bulks tank blivit orolig att något inte stod rätt till och kontaktat Skutskärs Hamn och Logistik AB.

Hur gick det till när ni fick reda på att det var ett läckage?

– Det här dök upp via en av deras kunder som hade varit nere där på onsdagen förra veckan och kontaktade Stora Enso på torsdagen och sa att det var något som inte stämmer därborta. Det verkar som om det har läckt någonting.

Vet man hur mycket som har läckt ut?

– Ja, en uppskattning som har gjorts är att det är i storleksordningen 600 ton svavelsyra som under två månader har runnit ur botten och ner i marken, säger Olle Widigsson, styrelsemedamot i Skutskärs Hamn och Logistik.

Älvkarleby kommun har nyligen fått information om händelsen och Mikael Elmersjö, bygg- och miljöchef Älvkarleby kommun, säger att kommunen blivit informerade av både länsstyrelsen och räddningstjänsten.

– Vår roll i det hela är att vi är tacksamma över att få information. Vi ser ingen anledning att agera utöver den ordinare tillsynsmyndigheten.

– Det är väl aldrig bra att det sker utsläpp som inte är planerade.

Tomas Waara, som är chef för miljöenheten vid länstyrelsen Uppsala säger att det rör sig om ett svavelutsläpp, men han vet inte hur omfattande utsläppet är. Han säger också att det ska ha pågått sedan juni.

Sveriges Radio söker Baltic's Tank & Bulks för en kommentar kring det inträffade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".