1 av 2
Miljöminister Lena Ek (C) och näringsminister Annie Lööf (C). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio

Ministrarna oense om civilflyg på Ärna

2:08 min

Frågan om kommersiellt civilflyg ska tillåtas på Ärna flygplats i Uppsala har nu legat i över två år hos regeringen utan att det har kommit något beslut. Enligt vad Upplandsnytt fått fram beror den utdragna beslutsprocessen på att regeringen är oense internt om vad beslutet bör bli.

Ända sedan miljödomstolen 2011 avstyrkte planerna på kommersiellt flyg på Ärna har frågan legat hos regeringen för ett avgörande, men trots att mer än två år har gått sedan dess finns fortfarande inget beslut.

Enligt uppgifter som Upplandsnytt fått fram har de två departementen miljödepartementet och näringsdepartementet diametralt olika uppfattning i frågan. Miljödepartementet uppges ha skrivit ett remissvar där man vill avslå ansökan om civilflyg, medan näringsdepartementet uppges ha lämnat ett remissvar där man förordar att ansökan beviljas.

Noterbart är att båda departementen styrs av centerpartister, näringsdepartementet av partiledaren själv Annie Lööf, men i det fallet kan också moderata infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd ha haft inflytande på departementets ställningstagande.

I den här splittringen mellan de två departementen uppges statsrådsberedningen, som leds av statsministern själv, ha ställt sig på näringsdepartementets sida och alltså tagit ställning för civilflyg.

Så hur ska den här situationen lösas? De bedömare Upplandsnytt talat med menar att den mest troliga utgången är att regeringen till slut säger ja till civilflyg på Ärna. De delar av regeringen som är för väger tyngre statusmässigt, och eftersom Centerpartiet i Uppsala inte har någon entydig åsikt i frågan utan är splittrat, så kör man därmed inte över centern lokalt om man säger ja, vilket anses viktigt.

Centerpartiets kommunalråd i Uppsala Stefan Hanna säger att frågan om civil flygtrafik på Ärna är komplicerad, men att han helst skulle se att regeringen säger nej:

 – Vi har svårt att se nyttan med ett kommersiellt flyg, och miljökonsekvenserna blir för stora. Vi har också varit tydliga med att om regeringen säger ja, så kommer Centerpartiet lokalt inte att ställa sig bakom att skattemedel subventionerar en sån satsning, säger Stefan Hanna (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista