Maria Strømme. Foto: Sanna Richter /SR

Strømme: "Nanoteknologin kommer driva nästa industriella revolution"

7:28 min

Maria Strømme har lyckats ta fram ett omöjligt ämne - av en slump. Hon är proffessor i nanoteknologi, jobbar effektivt och tycker om resultat. Dessutom gillar hon friluftsliv och motion - och på det har hon tre barn som hon skjutsar fram och tillbaka.

- Jag jobbar jättebra vid köksbordet, när jag har väldigt mycket att göra så sitter jag hemma för att komma ikapp, säger Maria Strømme.

Hemma i villan i utkanten av Uppsala ligger pärmar och papper över köksbordet. Här bor Maria Strømme med man, tre barn och en katt. Förutom Marias jobbsaker så finns det spår av idrott runt om i huset. På gården står en stor studsmatta, i hallen en kasse med bollar och i källaren står ett innebandymål.

- Det är min mellersta dotter som är aktiv innebandyspelare och min man är innebandytränare, så här står de och övar på att skjuta i krysset, säger hon.

Maria Strømme deltar inte i skottövningarna och för henne är träningen en vila.  

- Jag tränar väldigt mycket men är inte så där så att jag anmäler mig till lopp eller så, jag gör det bara som avkoppling, säger hon.  

Men i jobbet är Maria Strømme resultatdriven, hon blir personligt nöjd när de lyckas hitta nya saker eller belägga resultat. Hon står bakom flera olika upptäckter, senast det "omöjliga ämnet" som hennes forskargrupp upptäckte av en slump.

- Vi har döpt materialtet till "Upsalite" för att det uppfanns just i Uppsala. Det är ett oordnad magnesiumkarbonat, ett ämne som inte finns i naturen och som forskare i över hundra har påstått att det är omöjligt att göra. Vi råkade lämna ett reaktionskärl i labbet över helgen, alldels för länge, längre än vad vi tänkt och såg att ett nytt material hade bildats, berättar Maria Strømme.

Det nya materialet är bäst i världen på att ta upp fukt ur luften och nu håller forskargruppen på att undersöka hur det kan tillverkas i större skala och användas. Och det finns mycket kvar att upptäcka inom nanoteknologin.

- Nanoteknologin kommer förmodlingen driva nästa industriella revolution, om vi inte kan behålla företag och forskning hör i Sverige kommer vi hamna ordentligt efter, säger Maria Strømme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista